1
2
3
4
5
6
1

To egetræsplanker fra samme stamme er blevet til én stor spisbordstop, fordi plankeborde bare er smukke!

2

Disse lækre lige afrettede planker kan ubesværet husere 14 mand.

3

Skjulte metalafstivet på undersiden, der modarbejder vridninger i træet.

4

Understel bygget af samme træ som spisebordstoppen, med underspillede snedkersamlinger.

5

Epoxy fyldte sprækker med butterflies i spisebordstop og understel.

6

Skjult udtræk med ekstraplader på tværs.

Håndbygget plankebord i massivt egetræ

Det er en fantastisk følelse når man får et smukt møbel ind i sin lyse stue. Men det er en endnu større oplevelse når man er med til at vælge plankerne, følge med i tilblivelsesprocessen og hjælpe til med designet.

Stort håndlavet plankebord i massivt oventørret egetræ fra Ugerløse savværk.

Spisebord på 270x100cm
Med to tillægsplader på hver 40x100cm
Totallængde med tillægsplader 350x100cm

PLANKEBORD MASSIVT EGETRÆ

PLANKEBORD MED EKSTRA PLADS

SPRÆKKER MED BUTTERFLIES OG EPOXY

BORDPLADE, UNDERSTEL OG TILLÆGSPLADER AF SAMME STAMME

HÅNDLAVEDE TAPSAMLINGER

Tapsamling i understel og slidte støvler

SKJULT UDTRÆK

Fra støvet savværk til lys stue med bonede sildebensgulve

Et klassisk design, med detaljeorienterede snedkerfinesser. Konstruktion med håndlavede tapsamlinger, en solid 40mm bordplade af to egetræsplanker samt en slutbehandling med naturlige ingredienser.

Lavet på mål og ønske – specielt til Diana

Efter en mindre korrespondance på mail, kom Diana forbi vores showroom i starten af foråret til en uforpligtende snak om hendes ønske-spisebord. Vi tegnede, og snakkede alle mulighederne igennem, inden vi fandt frem til design, mål, og funktion til lige netop det spisebord, der passer allerbedst ind i den lyse stue, hvor det nu står. Det endte med et klassisk stilrent plankebord, med mulighed for udvidelse i begge ender.

Ugerløse Savværk

Da vi var blevet enige om udformning og detaljer, satte vi smeden i gang med udtrækket, og tog straks af sted på savværk. På Ugerløse Savværk gennemgik vi flere stammer, indtil vi fandt den med de helt rigtige planker. Vi valgte en stamme, hvor der var nok planker til bordplade, understel, og tillægsplader. Hele bordet er således lavet af samme træ, og har dermed samme nuancer og årestrukturer.

Arbejdet på værkstedet

Hjemme på værkstedet gik vi stammen igennem, og udvalgte de bedste planker. De udvalgte egetræsplanker blev skåret op i grovmål og høvlet ned til 50mm. Efter en uge høvlede vi de lækre lige afrettede planker yderligere ned til 40mm, den endelige tykkelse. På den måde mindsker vi risikoen for forvridninger i det færdige bord.

Planker blev sat i limpressen, og bordpladen fik nedfældet metal afstiver. Vi byggede understel, og lavede tapsamlinger med vores japanske save og svenske stemmejern.

Sprækker i bordpladen fik “butterflies” og en omgang klar epoxybehandling, så bordpladetoppen nu har en jævn overflade. Smedens robuste udtræk blev testmonteret, inden vi pillede alt fra hinanden igen, og afsluttede alle kanter med en let runding med overfræseren.

Alle træoverflader har fået fire lag naturlig Osmo olie. To lag Osmo 3041, en let pigmenteret olie der giver den lyse farve. Efterfulgt af to lag Osmo 3062 hårdvoks olie, som sikrer en ekstremt holdbar vand- og smudsafvisende overflade.

Levering og opfølgning

Som sædvanligt, leverede vi bordet personligt hos Diana. Det var en meget tung, men dejlig oplevelse. Det bringer altid glæde, at se hvordan vores møbler passer ind i de hjem, de bliver bygget til. Det gav os desuden lejlighed til at justere lidt på udtrækket, der kunne skimtes fra Dianas plads i køkkenet. Vi rykkede lidt på beslagene, så Diana nu har den bedste udsigt til bordet, også når hun står bag gryderne.

CHEESY VIDEO

Vi har samlet lidt video og billeder fra savværket, værkstedet, og stuen, til de der er for dovne til at læse, men er helt vilde med musik uden ophavsret.